Minder voedselverspilling aan boord

We hebben er in de passagiersvaart allemaal mee te maken, voedselverspilling. Naast dat het uiteraard zonde is om eten te verspillen, kost dit ook onnodig veel geld. Veel cruisemaatschappijen en scheepseigenaren hebben het streven om hun voedselverspilling jaarlijks naar beneden te brengen, maar hoe doe je dat?

Er worden veel initiatieven genomen. Bekende voorbeelden als het aanbieden van brood op aanvraag, of het gebruik van kleinere schalen, bakken en verpakkingen op het buffet hebben een aanzienlijke impact op de hoeveelheid voedselafval, zonder afbreuk te doen aan de goede service en de kwaliteit van de producten (Tui Care Foundation, 2019).

Rieki Drost, eigenaar van River Cruise Holding, start dit seizoen met een nieuw initiatief. Zij heeft voor haar schepen een centrale keuken opgericht. Hier worden vanaf mei alle maaltijden bereid, welke vervolgens een aantal keer per week aan boord van o.a. de De Amsterdam en De Holland worden geleverd. Het menu is zorgvuldig samengesteld door de corporate chef Riyan de Zwart. Hij levert de maaltijden uitgebalanceerd aan de schepen, uiteraard rekening houdend met gasten die een extra portie willen of toch een andere voorkeur, bijv. vegetarisch, hebben. Op de schepen zullen dan nog 1 a 2 chefs zijn om de maaltijden te serveren. Doordat deze maaltijden op één plek en op één manier gemaakt worden, genereert dit minder afval en dus zorgt dit voor minder voedselverspilling. Dit heeft naast minder voedselverspilling volgens Rieki ook nog de volgende voordelen: continue kwaliteit levering, minder stroomverbruik en dus ook gasolie op de schepen en minder werkuren voor de chefs.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Commentaren
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Greenway