Zonnepanelen lonen op de Fleur

Diverse scheepseigenaren investeert al een aantal jaren in zonnepanelen, waarmee ze een deel van de benodigde energie zelf opwekken. In de motorpassagiersvaart zijn de Fleur, de Lena Maria en de Flora goede voorbeelden.

Fleur
Evert Jan Muurling en Steffie Kranz kochten in 2018 samen de Fleur, waarmee zij in de zomermaanden op de rivieren en kanalen van Frankrijk varen. In augustus 2022 is een nieuwe installatie geplaatst op de Fleur, omdat Evert Jan en Steffie op een verantwoorde manier wilden vergroenen.

Zonnepanelen lonen op de Fleur

Na een periode van goed nadenken en kijken waar het verbruik vooral zit, werd bewust gekozen voor de installatie van 27 zonnepanelen plus 8 accu’s. “Het levert weinig op om zomaar een schone motor te plaatsen als je weinig uren vaart.” Na onderzoek bleek dat het verbruik bij de Fleur vooral in koken, vaatwassen en de verwarming en koeling van de accommodatie zit, daar is dus de winst te behalen. Als het aggregaat minder vaak aan hoeft, is er ook een voordeel voor de gasten: meer comfort door minder geluid.

Hoe het op de Fleur in zijn werk is gegaan en wat de ervaringen van Evert Jan en Steffie zijn, is te lezen in een artikel in De Binnenvaartkrant, wat op 9 juni 2023 verscheen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Commentaren
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Greenway