Nationale subsidies
Nationale subsidies voor een duurzame binnenvaart
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland publiceert op hun website de nationale subsidies die voor een duurzame binnenvaart beschikbaar zijn. Er zijn diverse ondersteunende maatregelen voor verschillende doelgroepen.
Subsidieregeling Verduurzaming Binnenschepen
De bekendste subsidieregeling is wellicht de Subsidieregeling Verduurzaming Binnenschepen (SRVB).
Het doel van deze regeling is om de luchtkwaliteit te verbeteren en de uitstoot van CO2 en stikstof door vaartuigen te verminderen. Vanaf 2024 is er een nieuwe eis aan de regeling toegevoegd. Alleen schepen die na afloop van het subsidietraject een ‘schoon’ schip zijn volgens de AGVV mogen nog een aanvraag doen. Voor passagiersschepen geldt dat ze schoon zijn als ze een hybride of dualfuelmotor hebben die voor zijn normale functioneren ten minste 50 % van zijn energie haalt uit brandstof met CO2-vrije directe (uitlaat)emissies of uit plug-in-power. In de praktijk betekent dit dat op passagiersschepen alleen een elektromotor nog in aanmerking komt voor de subsidie.
De volgende maatregelen vallen onder de regeling:
- Hermotoriseren door middel van een elektromotor
- Het aanbrengen van een SCR katalysator
Meer details zijn te vinden op de website van het EICB en de website van de RVO.
Het budget was in 2023 snel op, lang niet alle aanvragen konden gehonoreerd worden. Zowel in 2024 als 2025 wordt er 12.9 miljoen vrijgemaakt voor een soortgelijke regeling. Aanvragen voor 2024 kunnen gedaan worden vanaf 4 juli 2024. Als je er gebruik van wilt maken, is het verstandig om ervoor te zorgen dat je op tijd een plan klaar hebt en een deugdelijke offerte hebt van een machinefabriek.
Schepen die tot nu toe gebruik hebben gemaakt van deze regeling zijn:
- MPS Fiep
- MPS Flora
- MPS Iris
- MPS Gandalf
- MPS Lena Maria
Zij hebben allen 60% subsidie ontvangen voor het installeren van een stage V motor. Vanaf 2024 is de maximale subsidie 50% voor het MKB.
De nationale subsidies voor een duurzame binnenvaart worden hier gepubliceerd. De informatie over de SRVB en eventuele aanvullende informatie is beschikbaar op de website van de RVO.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!