EAT-Lancet

Alles draait om balans
De manier waarop we nu met onze aarde omgaan, maakt dat we in Nederland meer dan drie keer de aarde nodig hebben om aan onze behoeften te voldoen. Wereldwijd lijden net zoveel mensen aan overgewicht als aan ondergewicht. Door andere keuzes te maken kan dit beter in balans komen.

De schijf van 2050?Eat-Lancet
Hiervoor is in 2019 het EAT-Lancet rapport gepubliceerd, een groot project op initiatief van het Zweedse EAT forum, waaraan 37 internationale, onafhankelijke wetenschappers mee werkten. In het rapport is voor het eerst een inschatting gemaakt wat de ecologische grenzen voor de wereldwijde voedselproductie zijn.

Via rekenmodellen kwamen zij tot een gezond en duurzaam menu voor 2050 en werd berekend dat het mogelijk moet zijn om 10 miljard wereldbewoners in 2050 gezond en duurzaam te voeden binnen de grenzen van de aarde. Om dat te bereiken, zal een grote efficiëntieslag nodig zijn, zodat er meer voedsel per hectare wordt geproduceerd. Voedselverspilling moet worden gehalveerd en we moeten minder dierlijk en meer plantaardig gaan eten.

Extreme verandering
Dat betekent niet dat het menu wat uit de rekenmodellen komt extreem of veganistisch is, integendeel. Het is typisch omnivoor: drie keer per week vlees, twee keer per week vis, twee eieren en dagelijks 250 ml zuivel (bijna twee porties). Dit is in lijn met andere studies naar duurzame voedingspatronen en komt heel dicht bij de huidige Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Daarbij kan dit wereldmenu worden aangepast naar cultuur, geografie en bevolkingsopbouw.

Eat-Lancet-menu

De richtlijnen van het rapport – de grootste verandering zit in de consumptie van peulvruchten, noten, groente & fruit en rood vlees.

Grootste uitdaging
Het EAT-Lancet menu biedt niet alleen een perspectief voor alle 10 miljard mensen voor een gezond, duurzaam en gebalanceerd voedingspatroon, het biedt tevens een grote uitdaging. De grootste uitdaging blijft om iedereen volgens dit menu te laten eten en zo de planeet terug in balans krijgen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Commentaren
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Greenway